4 Şubat 2017 Cumartesi

İSTANBUL TARİHİ SÜLEYMANİYE CAMİİ ve TÜRBESİ

Süleymaniye Camii ve türbesi İstanbul’un Fatih ilçesinin sınırlarının yer almaktadır. Süleymaniye Camii Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1551-1557 yıları arasında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Mimar Sinan'ın kalfalık devri eserin dediği eserdir.  Süleymaniye Camii  medreseler, kütüphane, hastane, sübyan mektebi, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak yapılmıştır. İstanbul’daki yaşanmış olan depremlerden hiç etkilenmemiştir. Caminin duvarlarında en ufak bir çatlak bile oluşmamıştır. Süleymaniye Caminin kıble tarafında içinde Kanuni Sultan Süleyman'ın ve eşi Hürrem Sultan'ın bulunduğu bir hazire mevcuttur. Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinin kubbesi ise yıldızlarla donanmış gökyüzü imajını vermesi için, içeriden, metalik plakalar arasına yerleştirilmiş pırlantalarla (elmaslarla) süslenmiştir.
Süleymaniye camiinin 4 minaresi vardır. Bunun nedeni Kanuni'nin İstanbul'un fethinden sonraki dördüncü padişah; bu dört minaredeki on şerefinin de Osmanlının onuncu padişahı olduğunun bir işaretidir. 28 revakın çevrelediği cami avlusunun ortasında dikdörtgen şeklinde bir şadırvan bulunmaktadır. Cami süslemeleri açısından sade bir yapıya sahiptir. Mihrap duvarındaki pencereler vitraylarla süslüdür. Mihrabın iki tarafındaki pencereler üzerinde yer alan çini madalyonlarda Fetih Suresi, caminin ana kubbesinin ortasında ise Nur Suresi yazılı bulunmaktadır. Caminin hattatı Hasan Çelebi'dir
Mimar Sinan, akustik için camide Anadolu’da kullanılan turşu küplerinde 65 küp kullanmıştır. Sesin bir noktadan çıkarak caminin her köşesine eşit şekilde dağılması için turşu küplerinden içi boş olarak ğızları aşağıya bakar vaziyette ana kubbenin etrafındaki duvarlara yerleştirmiş ve küplerin aralarına da yumurta akıyla sıvamıştır. Süleymaniye Camii'nin diğer bir özelliğinin de Mimar Sinan'ın ilk olarak buraya is odası yapmasıdır. Yapıldığı dönemde elektrik olmadığı için cami 275 adet kandil ve bunlara ek olarak mihrabın 2 yanına yerleştirilen dev mumlar ile aydınlatıldı. Mimar Sinan'ın yanan mumlardan çıkan isin camiye zarar vermemesi için orta kapının üstünde bir oda tasarladı, kandillerden çıkan isin meydana gelen akımla mihrabın aksi yönüne hareket ederek kapının üstünde dışarıya açılan 4 adet küçük pencereden is odasına çekildi. Sinan'ın, hava akımının is odası yönüne doğru olmasını sağlamak için camiyi is odası merkezli yaptı, bu odada biriken isle de mürekkep elde edildi. Bu mürekkeple de o günün siyasi, dini, idari bütün fermanları yazıldı. Sebebi ise, bütün bu el yazması eserler gibi önemli belgelerde bu mürekkep kullanıldığı zaman, herhangi bir akıcı maddenin dökülmesiyle yazılar kaybolmuyor. Kaybolması için illa ki o kağıdın tahrip olması gerekiyor. Mimar Sinan, Süleymaniye Camii’ni yaparken, avizelerde bulunan kandil çanaklarının aralarına devekuşu yumurtaları koydurtmuş. Kurumuş devekuşu yumurtası insanın duyamadığı akrep, örümcek gibi haşeratı uzak tutan bir koku yaymaktadır. Aradan 400 yıl geçtiği için o yumurtaların çoğu kırılmış ya da çalınmış. Sayıları 300’den 30’a düşmüştür. Süleymaniye Camiye ulaşım için en kolay yollardan birisi Bağcılar-Kabataş Hafif Metro Hattı ile Laleli-Üniversite Durağında inerek kısa bir yürüme mesafesindedir. Şahsi aracınız ile gidecek olursanız Galata Köprüsü’nden Eminönü doğru gelirken; köprüden sağa çıkış yapıp İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin önündeki ışıklardan sola doğru yokuşu çıkarlarsa, karşılarına Süleymaniye Camii’nin tabelaları gelecektir. Eğer toplu taşıma aracı ile gidecek olursanız direk Süleymaniye Camii Durağından geçen 48T Hamidiye Mahallesi – Taksim Hattı’nı kullanabilirsiniz. Şimdiden iyi gezmeler.

Açık adresi ; Süleymaniye Mahallesi, Prof. Sıddık Sami Onar caddesi No:1, 34116 Fatih/İstanbul






































1 yorum:

  1. gerçekten gidilmesi gereken bir yer çok güzel bir şekilde anlatmışsınız. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil